Acupunctuur

AcuVet.Pro – Praktijk voor Acupunctuur en Traditionele Chinese Diergeneeskunde

Acupunctuur is een van de onderdelen van de Chinese geneeskunst. Naast acupunctuur is er nog Chinese kruidengeneeskunde, Chinese voedingsleer en de Chinese massagetechnieken. 

Elk van deze disciplines wordt in onze praktijk toegepast. En dit steeds helemaal op maat van het individuele dier. 

In de Chinese geneeskunde spreekt men van de levensenergie die door de meridianen in het lichaam circuleert. Deze levensenergie noemt met de Qi. De Qi stroomt door 12 hoofdmeridianen en 8 bijzondere meridianen. De hoofdmeridianen hebben allerlei vertakkingen naar alle organen en voorzien deze dus allemaal van Energie, Qi.  

Is nu een of meerdere van deze meridianen geblokkeerd door een ziekte, een trauma of een slijtage, dan kan de Qi niet meer vlot rondstromen.  

Met onze speciale acupunctuurnaaldjes proberen wij de blokkades in de meridianen los te maken om de Energie weer vlot te laten circuleren. Wij prikken deze hele dunne naaldjes op specifieke punten die gekend zijn vanuit hele oude Chinese geneeskundige boeken en aloude overleveringen. De Chinese geneeskunde bestaat al meer dan 5000 jaar en doorheen de eeuwen is ze steeds meer beschreven en bestudeerd.   

We vermoeden dat de Chinese geneesheren al heel lang ook hun paarden behandelden die in de oorlogen gekwetst raakten. Toch is de Chinese diergeneeskunde nog maar erg recent beschreven. De oudste geschriften dateren van maximum 150 jaar geleden. 

Toch blijkt de Traditionele Chinese Diergeneeskunst een voltreffer te zijn. Dieren reageren er heel goed op en er zijn reeds verschillende studies die aantonen dat het absoluut niet schadelijk is.  

Acupunctuur is het meest gekend als therapie bij pijnbestrijding bij bijvoorbeeld oudere dieren. Toch kan het voor nog heel veel andere dingen gebruikt worden. Onder andere bij: 

  • Ondersteuning bij herstel na operaties; 
  • Ondersteuning bij gewrichtsproblemen, peesletsels of slijtages; 
  • Herstel van traumata bij sporthonden, begeleiding van sporthonden; 
  • Ondersteuning bij endocriene ziekten zoals bvb. schildklierproblemen, suikerziekte…; 
  • Ondersteuning bij neurologische ziekten zoals bvb. epilepsie, onvoldoende beweging van het spijsverteringskanaal…; 
  • Hulp bij gedragsstoornissen of bij verdriet en angsten; 
  • Ondersteuning van huidproblemen zoals allergieën, slechte wondheling; 
  • Ondersteuning bij overgewicht, bij te magere dieren.  

Na een rustige kennismaking volgt het Chinese onderzoek van het dier. Dit bestaat onder andere uit het bekijken van de tong en het voelen van de pols aan de binnenkant van de achterpoten. Het dier wordt uitgebreid betast en bekeken, steeds met het maximale respect voor de integriteit van het dier zelf. 

Daarna wordt het op de tafel of op de grond op een dekentje gezet en starten we voorzichtig met de eerste naaldjes. 

Bij een eerste sessie steken we nog niet al te veel naaldjes, we laten het dier eerst wennen aan het gevoel en ook aan het tot rust komen op een vreemde plaats, wat de praktijk ten slotte toch wel is. 

Meestal zien we heel snel dat de dieren zich neerleggen en rustig genieten van de sessie. 

Meestal plannen we na de eerste sessie al relatief snel een tweede sessie. Na drie sessies kan je in de meeste gevallen zien dat het verandering geeft. We proberen altijd om een zo lang mogelijke periode tussen de sessies te laten waarbij het dier comfortabel blijft. Het behandelingsschema wordt individueel besproken en hangt af van de reden van behandelen. 

Een eerste sessie kost 105 euro. Elke volgende sessie met dezelfde diagnose koste 55 euro. Een nieuwe diagnose binnen een behandeling kost 75 euro. Dit zijn prijzen voor 2024. 

Reken daarbij nog de extra’s voor ondersteunende kruiden en supplementen.